Op 3 december overleed onze voormalige voorzitter, Anton H.J. Gerits, in de gezegende leeftijd van 91 jaar. Met dankbaarheid kijken wij terug op alles wat hij voor onze vereniging heeft betekend. Lees hier het fraaie In Memoriam door zijn zoon Arnoud Gerits.

 


Met grote droefheid delen wij u mee dat ons actieve lid Rene Krul van Krul Antiquarian Books op 24 december is overleden in de leeftijd van 74 jaar. De begrafenis heeft inmiddels plaatsgevonden. Een uitgebreider In Memoriam vindt u binnenkort op deze pagina.


 

Met groot genoegen stellen wij het nieuwste lid van onze vereniging voor: Robert van Vulpen van Galerie Stylo uit Bennebroek. Oude originele affiches vormen de kern van de collectie. Daarnaast kunt u er terecht voor boeken, tijdschriften, gebruiksdrukwerk en grafiek gerelateerd aan affichekunst en -ontwerpers. Lees hier meer over Galerie Stylo.

—–

Hij hoorde er al even bij, maar sinds de algemene ledenvergadering van juni, is Edwin Bloemsaat van Florisatus Fine Books, Manuscripts & Musicalia uit Den Haag nu ook officieel lid van de NVvA! Daarnaast verheugt het ons dat hij ook is toegetreden tot het bestuur van de vereniging.

Met grote droefheid delen wij mee dat op 1 januari 2021 is overleden André Swertz, senior- en erelid van onze vereniging, en vele jaren, van 1976 tot zijn pensioen, antiquaar in Utrecht. Hij zou in maart 74 jaar zijn geworden. Wij condoleren de familie en andere betrokkenen met dit verlies. André zal blijvend een bijzondere plaats blijven innemen bij allen die hem gekend hebben, zeker bij alle NVvA-leden. André heeft zich vele jaren ingezet voor het belang van onze vereniging; daar zijn we hem dankbaar voor! Lees hier een aantal In Memoriams.</p>


NVvA-lid Inter-Antiquariaat Mefferdt & De Jonge organiseert in samenwerking met Kunsthandel Mieke Zilverberg een bijzondere verkoopexpositie rond Lawrence Alma-Tadema (1836-1912). Deze zal bestaan uit 37 prachtige, originele prenten van de befaamde schilder (aan wie in 2017 nog een succesvolle tentoonstelling was gewijd in het Fries Museum), gecombineerd met archeologische objecten uit de Klassieke Oudheid. De tentoonstelling wordt gehouden van 21 tot en met 29 september in Kunsthandel Mieke Zilverberg (Frans van Mierisstraat 67B, Amsterdam). Open het persbericht voor meer informatie.

—-

In Memoriam

Met grote droefenis delen wij mee dat ons gewaardeerde lid Jan Meemelink tijdens het uitoefenen van een van zijn grote passies, het fietsen, in Frankrijk is overleden aan de gevolgen van een noodlottig ongeval. Als hoofdredacteur van het Tijdschrift Groei en Bloei en sinds 1986 met zijn antiquariaat in Den Haag groeide Jan uit tot een begrip in de wereld van oude bloemen-, planten- en prentenboeken. Hij bezat een zeer grote collectie kwekerscatalogi. Jan Meemelink is 73 jaar oud geworden. Lees hier de rede die onze voorzitter Gert Jan Bestebreurtje heeft uitgesproken tijdens de uitvaartplechtigheid.

—-

Met veel plezier stellen wij het nieuwste lid van de NVvA aan u voor: Edwin Bloemsaat van Florisatus Fine Books, Manuscripts & Musicalia uit Den Haag. Neem eens een kijkje op de website van dit recht tegenover de Tweede Kamer gelegen antiquariaat met een voorliefde voor boekbanden, muziekdrukken, namiddeleeuwse manuscripten, gegraveerde boeken en boekillustratie.

—–

Aan Prof. em. dr. Günter Schilder is op 21 maart tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Koninklijke Bibliotheek de zeventiende Menno Hertzberger Prijs uitgereikt. Deze prestigieuze prijs wordt sinds 1963 eens in de drie jaar gegeven aan iemand die zich heeft onderscheiden op het gebied van de boekgeschiedenis. De prijs is vernoemd naar de bedenker ervan: antiquaar en voormalig voorzitter van de NVvA, Menno Hertzberger. De Aanmoedigingsprijs ging dit jaar naar dr. Arthur der Weduwen. Lees het volledige verslag op de website van de KB.

—-

Met droefheid namen wij kennis van het overlijden van voormalig NVvA-lid Joop van Coeverden. De antiquaar uit Doornspijk, die zich specialiseerde in kunst, architectuur, archeologie en geschiedenis, overleed op 15 april in de leeftijd van 82 jaar. Het afscheid heeft inmiddels in besloten kring plaats gevonden.

—-

Tijdens de algemene ledenvergadering die op maandag 15 oktober werd gehouden in Utrecht werden antiquariaat adr. van den bemt uit Groningen en Antiquariaat Novemberland uit Oegstgeest officieel geïnstalleerd als lid van de NVvA. Foto’s van deze heuglijke gebeurtenis zijn te bekijken op onze Facebookpagina.

—-

Met gepaste trots presenteert de NVvA haar gezamenlijke catalogus 2018. Klik op het plaatje om direct te downloaden.

—-

De de Nederlandse boekwetenschapper Ina Kok heeft in Londen de belangrijkste prijs ter wereld op het gebied van de boekgeschiedenis in ontvangst genomen. De Breslauer Prize for Bibliography wordt eens in de vier jaar uitgereikt door de International League of Antiquarian Booksellers. Lees hier het persbericht.

—-

Onlangs bereikte ons bericht van het overlijden van Cees Broekema, vice-voorzitter van de NVvA tussen 1958 en 1964. Lees hier een In Memorian door onze huidige voorzitter Gert Jan Bestebreurtje.

—–

De NVvA organiseert in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam een stage voor studenten Boekwetenschap. Deze stage duurt een paar maanden, waarbij de stagiair elke maand bij een andere antiquaar werkt. Dit geeft de student de gelegenheid kennis te maken met de verschillende facetten van het antiquariaat, en de opgebouwde kunde te toetsen aan de praktijk van het boekenvak. Maureen Garconius was de tweede student die dit traject volgde. Lees hier over haar ervaringen.

—-

Met gepaste trots presenteert de NVvA haar gezamenlijke catalogus 2017. Klik op het plaatje om direct te downloaden.

—-

Onlangs werd NVvA-lid Wilma Schuhmacher door het tweemaandelijkse tijdschrift Boekenpost uitgeroepen tot Antiquaar van het Jaar. In het nieuwste nummer vindt u een mooi en uitgebreid verhaal over haar. Bekijk de scans op onze Facebookpagina, of bestel het papieren nummer via de website van Boekenpost.

—-

De website van Boekhandel en Antiquariaat De Roo uit Zwijndrecht is in een volledig nieuw jasje gestoken. Neem eens een kijkje.

—-

NVvA-voorzitter Gert Jan Bestebreurtje werd geïnterviewd door de ILAB. Hij vertelt onder meer over zijn plannen voor de NVvA en de Amsterdam International Antiquarian Book & Map Fair. Lees het Engelstalige artikel hier.

—-

Hier een mooi interview uit 2012 met Wilma Schuhmacher (destijds 85) van Antiquariaat Schuhmacher over Boutens, Van Schendel & Du Perron.

—-

De historische binnenstad van Deventer is komende zondag, 6 augustus, weer het toneel van de grootste boekenmarkt van Europa. Bijna 900 kramen met een totale lengte van ruim zes kilometer. Onder de deelnemers bevinden zich ook de NVvA-leden Dik Ramkema, Emile Kerssemakers, Isis, De Kloof, Kok en Paul Bremmers. Meer informatie over de Deventer Boekenmarkt vindt u op de website.

—-

Onlangs verscheen de 24ste editie van het Jaarboek van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen, met daarin onder meer een artikel over het voormalige NVvA-lid Antiquariaat Merlijn. Een pdf van het artikel kan nu gratis worden gedownload via deze link.  Meer informatie over het jaarboek op de website van het genootschap.

—-

Stage bij de antiquaren

De afdeling Boekwetenschap van de Universiteit van Amsterdam en de NVvA bieden sinds kort aan aanstormende boekwetenschappers de mogelijkheid om een stage te volgen bij leden van de NVvA. De stagair werkt mee in een aantal antiquariaten en veilinghuizen. Zo krijgen studenten  een goed beeld van alle facetten van de handel in het oude boek.

Als eerste heeft Rachel Biezepol deze NVvA-stage afgerond. Lees hier haar beknopte verslag.

—-

In memoriam Richard Lobbes (1925-2017)

Klik hier voor de rede van Ton Kok over Richard Lobbes, zoals uitgesproken tijdens diens uitvaartplechtigheid.

—-

De NVvA verwelkomt Emile Kerssemakers als nieuwste lid!

De NVvA verwelkomt Jaap van Eesteren van Van Stockum’s Veilingen als nieuw lid!

Hendrik Brinkman overleden

Zie hier voor het in memoriam over Hendrik Brinkman

De gezamenlijke NVvA  catalogus 2015 is uit.

Klik hier om de catalogus te downloaden.

Menno Hertzberger Prijs voor Ina Kok

Dr. C.H.C.M. (Ina) Kok, conservator van de Athenaeumbibliotheek in Deventer, heeft de Menno Hertzberger Prijsgewonnen. Dit maakt het bestuur van de Stichting Menno Hertzberger Prijs bekend. Ina Kok ontvangt de prijs voor haar boek Woodcuts in Incunabula Printed in the Low Countries, een vierdelig standaardwerk op het gebied van houtsneden in incunabelen, gedrukt in de Nederlanden. Voor meer informatie, zie hier.

—–

Op YouTube staat een mooi interview door Haagse Dingen met Anja Loose-Brooymans, weduwe van de in 2011 oerleden Bob Loose, van de legendarische, gelijknamige verzamelwinkel aan de Papestraat in Den Haag.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren