Stage bij de antiquaren

De afdeling Boekwetenschap van de Universiteit van Amsterdam en de NVvA bieden sinds kort aan aanstormende boekwetenschappers de mogelijkheid om een stage te volgen bij leden van de NVvA. De stagair werkt mee in een aantal antiquariaten en veilinghuizen. Zo krijgen studenten  een goed beeld van alle facetten van de handel in het oude boek.

Als eerste heeft Rachel Biezepol deze NVvA-stage afgerond. Lees hieronder haar beknopte verslag.

In het kader van mijn studie Boekwetenschap en handschriftenkunde besloot ik om stage te lopen bij een antiquariaat. Mijn docent had samen met Frank Rutten bedacht om niet één, maar meerdere antiquariaten te bezoeken. Dat resulteerde voor mij in een vier maanden durende stage, waarin ik ontzettend veel gezien en beleefd heb.

Mijn stagereeks begon ik in maart 2016 bij Antiquariaat De Roo, waar ik vooral 17e en 18e-eeuwse boeken heb beschreven voor de veilingcatalogus. Verder heb ik meegeholpen aan de herinrichting van het antiquariaat.

Rachel bij Antiquariaat De Roo

Rachel bij Antiquariaat De Roo

In april was ik welkom bij Antquariaat Brinkman. Ik heb vooral boeken beschreven voor de verkoop en Frank en Joanna hebben mij zoveel mogelijk kennis laten maken met het veelzijdige werk in een antiquariaat.

Rachel bij Antiquariaat Brinkman

Rachel bij Antiquariaat Brinkman

In mei liep ik stage Bubb Kuyper Veilingen, precies tijdens de veilingperiode. Deze maand heb ik vooral geholpen met klaarzetten voor de veiling, wat veel sjouwwerk was. Ook was ik aanwezig bij de kijkdagen en de veiling. Deze maand heb ik ontzettend veel mooie boeken mogen bewonderen.

Mijn laatste stageplek was bij Antiquariaat A.G. van der Steur. Ik kwam op een hectisch moment, want het antiquariaat zou verhuizen naar Den Haag. Deze periode heb ik boeken en kavels beschreven voor Catawiki.

Schafttijd bij Antiquariaat Van der Steur

Schafttijd bij Antiquariaat Van der Steur

De afgelopen periode is ontzettend leerzaam geweest voor mij. Ieder antiquariaat werkt op zijn eigen manier en heeft zijn eigen specialisatie. Ik heb bij ieder antiquariaat, en het veilinghuis, volledig de gelegenheid gekregen om te ontdekken wat er allemaal bij komt kijken.

Ik wil graag alle antiquariaten en Bubb Kuyper veilingen hartelijk bedanken voor de gastvrijheid en behulpzaamheid.

Rachel Biezepol