Amsterdamse wint internationale Bibliografie-prijs

Ina Kok ontvangt de Breslauer Prize for Bibliography in Londen op 25 mei

Op 25 mei a.s. neemt de Nederlandse boekwetenschapper Ina Kok de belangrijkste prijs ter wereld op het gebied van de boekgeschiedenis te Londen in ontvangst. Deze prijs, de Breslauer Prize for Bibliography waaraan een bedrag van USD 10.000,- is verbonden,  wordt eens in de vier jaar uitgereikt door de mondiale organisatie van antiquarische boekverkopers ILAB.

Uit vijftig inzendingen van over de hele wereld is het boek van Ina Kok, ‘Woodcuts in Incunabula Printed in the Low Countries’ als beste gekozen. In dit monumentale vierdelige werk, dat in 2013 bij E.J.Brill te Leiden verscheen, beschrijft zij alle houtsneden die voorkomen in Nederlandse incunabelen.  Voor zover bekend zijn 2.229 boeken in de Lage Landen uitgegeven tussen 1475 en 1501. Hierin komen bijna 4.000 verschillende houtsneden voor, en aan de hand van gebruikssporen in circa  12.000 afdrukken was het Ina Kok mogelijk de chronologie van de verschillende edities uit de vroegste tijd van de Nederlandse boekdrukkunst te bepalen.

Ina Kok studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij was conservator aan de Stads- en Athenaeum-Bibliotheek te Deventer vanaf 1985, en heeft zich vanaf 1979 met de studie van houtsneden in incunabelen, of wiegdrukken, bezig gehouden.

‘Woodcuts in Incunabula Printed in the Low Countries’ is een uitgebreide Engelse versie van haar proefschrift ‘De houtsneden in de incunabelen van de Lage Landen, 1475-1500. Inventarisatie en bibliografische analyse’ uit 1994. Het werd al in 2016 bekroond met de Menno Hertzberger-prijs, de driejaarlijkse Nederlandse prijs voor boekwetenschap, uitgereikt door de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren.

Op de website van de ILAB vindt u een interview (in het Engels) met Ina Kok, met foto’s:

https://ilab.org/articles/interview-dr-ina-kok-winner-2018-ilab-breslauer-prize-bibliography