Erik Tonen Books

Van origine ben ik de zoon van een bloemenkweker; na diverse jobs ben ik na twee wereldreizen thuis gekomen en vroeg ik me af wat te gaan doen. Toen ik een tijdje in de horeca aan het werk was, besloot ik in 1993 met een antiquariaat te beginnen: door stimulering en enorme hulp van mijn schoonbroer Karl Stimm startte ik in Antwerpen een winkel met 300 eigen boeken. Tijdens de intense verbouwing die ik samen met hem deed, kwamen Leo en José Kerssemakers van voormalig antiquariaat Alfa uit o.a. Grave een kijkje nemen. Wellicht had Leo vernomen dat er een nieuw antiquariaat zou open gaan: Karl en Leo kenden elkaar al geruime tijd. Mijn eerste ontmoeting met Leo en José resulteerde in een fijne samenwerking. Van Leo kreeg ik een aantal mooie folianten in consignatie om zo op de opening een fraai aanbod te kunnen tonen. Op de dag van de opening van mijn antiquariaat was de winkel maar half gevuld met boeken… maar het feestelijke buffet des te groter waardoor het een onvergetelijke dag is geworden. Antwerpse collega’s kwamen allen kijken naar deze onbekende nieuweling. Binnen een jaar was de winkel goed bekend bij verschillende bibliofielen en andere in mooie boeken geïnteresseerden.

Het vertrouwen en de vriendschap tussen Leo en mij groeide. Mede dankzij hem werd mijn boekenvoorraad voortdurend aangevuld. Leo en José kochten immers regelmatig grote en interessante partijen in. Zo kon ik tijdens mijn talrijke bezoeken aan dit antiquarenkoppel vaak een leuke partij boeken kopen. Een paar maanden na de opening kon ik bijvoorbeeld voor een klein prijsje een omvangrijke kloosterbibliotheek van Leo en Jacques Garcia uit Mechelen overnemen. Daarenboven gaf Leo me meermaals prachtige antieke boeken in consignatie. Door dit alles kon ik een kwaliteitsvolle winkelvoorraad aanleggen, hetgeen resulteerde in een behoorlijk klantenbestand. Gevolg: in de plaats van halftijds ging ik voltijds mijn antiquariaat runnen.
Ondertussen schoten de boekenbeurzen en -markten als paddenstoelen uit de grond. Niet alleen de Nederlandse maar ook de Vlaamse beurzen konden rekenen op een internationale groep van vaste standhouders. Talrijke klanten en verzamelaars kwamen van verre op schattenjacht. Tot op heden organiseren Leo en Isabel Garcia, samen met enkele collega’s (onder wie ik zelf), de internationale antiquarenbeurs te Mechelen (in 2017 de 26ste editie). Vanaf het begin had deze beurs een zeer goed deelnemersveld uit verschillende landen. Leo kon goed netwerken, legde voortdurend nieuwe contacten, was betrouwbaar en wist altijd zijn passie voor en kennis van boeken over te brengen op anderen. Ik trok veel op met Leo en José. Bovendien kwamen we elkaar geregeld tegen in boekenland, bijvoorbeeld op de antiquaren- en boekenbeurzen van Haarlem, Amsterdam (in de RAI), Deventer, Maastricht, Antwerpen, Brussel etc. Ik koester dan ook vele mooie herinneringen uit die periode: de gezelligheid onder collega’s, de goede verkoop, de etentjes na een drukke beursdag …

Na een verkooptentoonstelling met o.a. originele manuscripten en het complete werk van Clem Schouwenaars in een aparte winkelruimte, kocht ik in 2001 samen met René Franken van antiquariaat Demian de complete voorraad van Michel Jennes uit Antwerpen die door een ernstige ziekte gedwongen was met zijn winkel te stoppen. Uit die voorraad ontstond mijn specialisatie in boeken over kunst en deze voorraad groeit nog steeds. Hiernaast hebben we o.a. een collectie Antwerpiana, oude boeken en Vlaamse en Franse bibliofiele uitgaven.
In 2003 hield ik een tentoonstelling van boekensteunen uit eigen collectie in de Erfgoedbibliotheek, wat me behoorlijk wat publiciteit opleverde. Inmiddels is het in de Kloosterstraat steeds drukker geworden; talloze antiek- en designwinkeltjes openen er dagelijks hun deuren. Antiquariaat Erik Tonen is nog steeds een vaste waarde in deze bijzondere straat.

Contact information

Erik Tonen

Kloosterstraat 48

B-2000

Antwerpen - België

T. +32 (0)3 237 94 66

F. +32 (0)3 237 04 27

E. info@erik-tonen-books.com

W. http://www.erik-tonen-books.com

Highlights from Erik Tonen Books

Alle boeken en catalogie van Erik Tonen Books