Antiquariaat SCHUHMACHER

Wat is er te vertellen dat niet bekend is?

Ik, Wilma Schuhmacher (25-2-1927) ben alleen eigenaar sinds de Urheber van onze firma, mijn broer Max, in 2007 stierf.

Max begon in 1952, ik kwam er, als student medicijnen, welke studie ik door geldgebrek staakte, in 1953 bij. Max werd al in 1958 lid van de Nederlandse Vereniging van Antiquaren. Hij was zowel inkoper (wij (als in hij) kocht(en) meer dan 70 bibliotheken – geheel of gedeeltelijk – van schrijvers) als voorraadbeheerder (hij was degene die bijna foutloos wist waar hij een bepaald boek had opgeborgen).

Ik ben de catalogusmaker en bibliograaf, waarvoor ik in 1975 tot lid van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde werd benoemd en in 1991 de Laurens Janszoon Costerprijs ontving.

Nu Max dood is probeer ik zoveel mogelijk de schitterende collecties Nederlandse literatuur, vooral van voor de oorlog (al mag onze collectie illegale uitgaven er met zijn vijftien meter best zijn) in, ten dele van nieuwe bibliografische en boekhistorische kennis voorziene, beschrijvingen in catalogus te brengen. Reeds verschenen zijn: 100 Bijzondere Boeken van P.C. Boutens, De Zilverdistel 1910 – 1915, De Halcyon Pers 100 Boeken en De Kunera Pers Alle Uitgaven.

Naast catalogi (op papier) maken wij vlugschriften – aan een schrijver, periode of grafisch ontwerper gewijd – die per e-mail gratis verspreid worden (voor opgave zie onder hoofdjecatalogi en vlugschriften). Catalogi zijn te ontvangen tegen een kleine bedrage (dun €5,- …dik €12,50) i.v.m. portokosten.

Max en zijn kortstondige compagnon Frits Knuf begonnen het antiquariaat in Max zijn kamer op de Nieuwe Keizersgracht II, afgebroken voor de doorbraak van de Weesperstraat. Sinds 1956 zijn we gevestigd in een prachtig 17e-eeuws huis (destijds handel in scheepsvictualiën) op de Gelderschekade, hoek Rechtboomssloot, vlakbij de Nieuwmarkt, waar we ook woonden en ik nog woon.

Naast boeken zijn we geïnteresseerd in (en verzamelen we) kunst (onze vader was de schilder Wim Schuhmacher) en hebben we een landschapstuin achter ons huis in Ierland, waar onder andere rhododendrons en magnoliasoorten verzameld worden. Ook dit probeer ik in stand te houden en te zijner tijd door te geven.

Alleen op afspraak geopend.

Contact information

Wilma Schuhmacher

Gelderschekade 107

1011 EM

Amsterdam

T. (020) 622 16 04

F. (020) 620 66 20

E. schuhmacher@xs4all.nl

W. http://www.antiquariaatschuhmacher.nl

Highlights from Antiquariaat SCHUHMACHER

Alle boeken en catalogie van Antiquariaat SCHUHMACHER