Aron Ouwerkerk (25) en Floor Jongenelen (12) winnen Prijs voor Jonge Boekverzamelaars

Op vrijdag 13 oktober om 16.00 uur wordt in de Zuiderkerk in Amsterdam een gloednieuwe prijs uitgereikt: de Prijs voor Jonge Boekverzamelaars (tot 35 jaar). De prijs is een initiatief  van de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren (NVvA) en bestaat uit een cheque van € 1.000, te besteden op de antiquarenbeurs in Amsterdam. De Prijs voor Jonge Boekverzamelaars 2023 is gewonnen door Aron Ouwerkerk (25) met zijn collectie boeken van en over vroegmoderne vrouwelijke auteurs. Floor Jongenelen (12) heeft met haar collectie oude en nieuwe kinderboeken de aanmoedigingsprijs gewonnen.

 

Belangstelling jeugd

Wie dacht dat jongeren niets meer hebben met boeken, heeft het mis. Want toen de NVvA in augustus een prijs instelde voor jonge boekverzamelaars kwam er al snel een aantal inzendingen binnen. Deelnemers in de leeftijd van 7 tot en met 35 jaar bleken heel diverse verzamelingen bij elkaar te brengen: gesigneerde biografieën, Poolse boeken, prijsbanden en klassieke literatuur, boeken rondom het thema LHBTQ+, boeken over native Americans, Bijbelexegese, of vroeg-twintigste-eeuws grafisch design en Japan. Vanwege de kwaliteit van de inzendingen heeft de jury – bestaande uit Laurens Hesselink, voorzitter van de NVvA, Marieke van Delft, voorzitter van de Stichting Vrienden Museum Meermanno (Huis van het boek) en Alex Alsemgeest, conservator bibliotheekcollecties van het Rijksmuseum – besloten om twee prijzen uit te reiken. De prijs is bedoeld om jonge boekverzamelaars met elkaar te verbinden en nader kennis te laten maken met de wereld van verzamelaars. De winnaars krijgen een cheque, te besteden op de Antiquarenbeurs in Amsterdam op 13 en 14 oktober. Ook kunnen ze activiteiten van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen bijwonen. Voor alle inzenders volgt een boekenjaarprogramma met bijeenkomsten in onder andere Huis van het boek, het oudste boekenmuseum ter wereld, en het Rijksmuseum.

 

Aron Ouwerkerk

De jury heeft besloten om de Prijs voor Jonge Boekverzamelaars 2023 toe te kennen aan de classicus Aron Ouwerkerk. Zijn duidelijk gedefinieerde collectie bestaat uit zeventiende, achttiende en negentiende-eeuwse boeken van vrouwelijks auteurs, aangevuld met een referentiecollectie. Vrouwelijke kunstenaars en auteurs zijn hot getuige het succes van het boek 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis en het toevoegen van werk van vrouwelijke schilders aan de eregalerij van het Rijksmuseum. Aron sluit daar met zijn collectie bij aan. Uitgaande van het naslagwerk Met en zonder lauwerkrans – Schrijvende vrouwen uit de vroegmoderne tijd 1500-1850 heeft hij werken van en over vrouwelijke auteurs verzameld. Zijn collectie is consistent en doordacht. Hij bezit bijvoorbeeld een werk van Anna Maria van Schurman, de eerste vrouw in Nederland die colleges aan de universiteit volgde.

 

Floor Jongenelen

De aanmoedigingsprijs van 2023 gaat naar de twaalfjarige Floor Jongenelen voor haar collectie kinder- en jeugdboeken, met in het bijzonder boeken van Roald Dahl. In de beschrijving van haar collectie, laat Floor heel duidelijk zien hoe een verzameling begint. Zo kun je boeken van Roald Dahl leuk vinden om te lezen, maar de verzamelaar – en dat is Floor – koopt op vakantie vervolgens een Italiaanse uitgave van Matilda. Ook verzamelt ze oude kinderboeken nadat ze een aantal kinderboeken van haar oma kreeg. Op de Tilburgse boekenmarkt heeft ze haar collectie al flink uit kunnen breiden. En ze kan ook eigen werk in haar collectie opnemen, want al op achtjarige leeftijd gaf ze haar eerste eigen boek uit!

 

Er wordt vaak geschreven dat kinderen en jongeren minder lezen. Maar deze jonge boekverzamelaars laten zien dat voor een aantal jongeren het boek nog springlevend is.

Contactpersoon: Alex Alsemgeest, Conservator Bibliotheekcollecties Rijksmuseum, +31 (0)6 4216 9779, a.alsemgeest@rijksmuseum.nl

 

https://amsterdambookfair.net/

https://nvva.nl/

https://www.huisvanhetboek.nl/

https://bibliofielen.nl/