Nieuwsarchief

De de Nederlandse boekwetenschapper Ina Kok heeft in Londen de belangrijkste prijs ter wereld op het gebied van de boekgeschiedenis in ontvangst genomen. De Breslauer Prize for Bibliography wordt eens in de vier jaar uitgereikt door de International League of Antiquarian Booksellers. Lees hier het persbericht.

—-

Onlangs bereikte ons bericht van het overlijden van Cees Broekema, vice-voorzitter van de NVvA tussen 1958 en 1964. Lees hier een In Memorian door onze huidige voorzitter Gert Jan Bestebreurtje.

—–

De NVvA organiseert in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam een stage voor studenten Boekwetenschap. Deze stage duurt een paar maanden, waarbij de stagiair elke maand bij een andere antiquaar werkt. Dit geeft de student de gelegenheid kennis te maken met de verschillende facetten van het antiquariaat, en de opgebouwde kunde te toetsen aan de praktijk van het boekenvak. Maureen Garconius was de tweede student die dit traject volgde. Lees hier over haar ervaringen.

—-

Met gepaste trots presenteert de NVvA haar gezamenlijke catalogus 2017. Klik op het plaatje om direct te downloaden.

Gezamenlijke catalogus NVvA 2017

—-

Onlangs werd NVvA-lid Wilma Schuhmacher door het tweemaandelijkse tijdschrift Boekenpost uitgeroepen tot Antiquaar van het Jaar. In het nieuwste nummer vindt u een mooi en uitgebreid verhaal over haar. Bekijk de scans op onze Facebookpagina, of bestel het papieren nummer via de website van Boekenpost.

—-

De website van Boekhandel en Antiquariaat De Roo uit Zwijndrecht is in een volledig nieuw jasje gestoken. Neem eens een kijkje.

—-

NVvA-voorzitter Gert Jan Bestebreurtje werd geïnterviewd door de ILAB. Hij vertelt onder meer over zijn plannen voor de NVvA en de Amsterdam International Antiquarian Book & Map Fair. Lees het Engelstalige artikel hier.

—-

Hier een mooi interview uit 2012 met Wilma Schuhmacher (destijds 85) van Antiquariaat Schuhmacher over Boutens, Van Schendel & Du Perron.

—-

De historische binnenstad van Deventer is komende zondag, 6 augustus, weer het toneel van de grootste boekenmarkt van Europa. Bijna 900 kramen met een totale lengte van ruim zes kilometer. Onder de deelnemers bevinden zich ook de NVvA-leden Dik Ramkema, Emile Kerssemakers, Isis, De Kloof, Kok en Paul Bremmers. Meer informatie over de Deventer Boekenmarkt vindt u op de website.

—-

Onlangs verscheen de 24ste editie van het Jaarboek van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen, met daarin onder meer een artikel over het voormalige NVvA-lid Antiquariaat Merlijn. Een pdf van het artikel kan nu gratis worden gedownload via deze link.  Meer informatie over het jaarboek op de website van het genootschap.

—-

Stage bij de antiquaren

De afdeling Boekwetenschap van de Universiteit van Amsterdam en de NVvA bieden sinds kort aan aanstormende boekwetenschappers de mogelijkheid om een stage te volgen bij leden van de NVvA. De stagair werkt mee in een aantal antiquariaten en veilinghuizen. Zo krijgen studenten  een goed beeld van alle facetten van de handel in het oude boek.

Als eerste heeft Rachel Biezepol deze NVvA-stage afgerond. Lees hier haar beknopte verslag.

Rachel bij Antiquariaat Brinkman

Rachel bij Antiquariaat Brinkman

—-

In memoriam Richard Lobbes (1925-2017)

Richard Lobbes

Klik hier voor de rede van Ton Kok over Richard Lobbes, zoals uitgesproken tijdens diens uitvaartplechtigheid.

—-

De NVvA verwelkomt Emile Kerssemakers als nieuwste lid!

De NVvA verwelkomt Jaap van Eesteren van Van Stockum’s Veilingen als nieuw lid!

_PGP8647_Van Stockum_J van Eesteren

Hendrik Brinkman overleden

Brinkman

Zie hier voor het in memoriam over Hendrik Brinkman

De gezamenlijke NVvA  catalogus 2015 is uit.

omslag NVvA catalogus 2015

Klik hier om de catalogus te downloaden.

Menno Hertzberger Prijs voor Ina Kok

Woodcuts in The Netherlands

Dr. C.H.C.M. (Ina) Kok, conservator van de Athenaeumbibliotheek in Deventer, heeft de Menno Hertzberger Prijsgewonnen. Dit maakt het bestuur van de Stichting Menno Hertzberger Prijs bekend. Ina Kok ontvangt de prijs voor haar boek Woodcuts in Incunabula Printed in the Low Countries, een vierdelig standaardwerk op het gebied van houtsneden in incunabelen, gedrukt in de Nederlanden. Voor meer informatie, zie hier.

Atte Jongstra ontvangt Boudewijn Büch- prijs

atte-jongstra

De Boudewijn Büch-prijs is dit jaar toegekend aan Atte Jongstra (1956). De prijs is bestemd voor degene die er het best in geslaagd is om een breed publiek voor het antiquarische boek te interesseren, dit kan een persoon of een stad zijn. Eerdere winnaars waren Diederik van Vleuten, Gerrit Komrij, Redmond O’Hanlon en de Deventer Boekenmarkt. Voor meer informatie, zie hier.

—–

Op YouTube staat een mooi interview door Haagse Dingen met Anja Loose-Brooymans, weduwe van de in 2011 oerleden Bob Loose, van de legendarische, gelijknamige verzamelwinkel aan de Papestraat in Den Haag.

 


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren